Doorgaan naar hoofdcontent

De parelketting

De afgelopen week, liep alles anders dan gepland.
Je kunt als mens zoveel plannen en willen.
En toch hoeft er maar iets te gebeuren, en heel je planning ligt aan diggelen.
 
Sinds woensdag heb ik enorme rugpijn. 
Ik kon zelfs niet eens langer dan tien minuten zitten.
Eerst probeerde ik mezelf nog te verzetten. 
Een compromis te sluiten: als ik nu vroeg naar bed ga met een pijnstiller, dan komt het wel weer goed.
 
Maar donderdagmorgen wist ik: ik moet keuzes gaan maken.
Mijn lijf protesteert hevig. En terecht. Want de afgelopen weken, of zelfs maanden heb ik het namelijk zoveel mogelijk genegeerd. Omdat ik anders niet kon doen wat ik wilde doen.
 
Lees je dat? Wat ‘ik’ wilde doen.
Ik besefte me deze week dat God blijkbaar mijn lijf moet gebruiken om Zichzelf zichtbaar te maken aan mij. Hij moet me altijd op die manier stil zetten, want dan pas ga ik echt luisteren. Anders ga ik namelijk gewoon aan Hem voorbij.
 
Ik probeer nog steeds een ritme van leven te ontdekken, die niet teveel afwijkt van mijn omgeving. Want stel je voor dat je alleen komt te staan. Dat is mijn diepste angst.
 
Het mooie is; in de periodes van rugpijn en stilgezet worden, leert God me vaak iets. Ik weet het bijna al als ik merk dat ik langzaam instort.
Dan denk ik: oooh, blijkbaar moet er weer gesnoeid. Daarom verzet ik mezelf ook vaak, want snoeien is niet leuk.
 
Maar God is altijd zo liefdevol.
Zo ook deze keer.
Die gedachte; een ritme vinden dat niet teveel afwijkt van mijn omgeving en de angst om alleen te zijn, moet ik loslaten en mag leren Zijn ritme voor mij te volgen.
 
En juist over loslaten hoorde ik deze week zo’n mooi verhaal:
Het gaat over een meisje dat een plastic parelketting had.
Ze was er helemaal gek van en droeg hem elke dag.
Op een avond legde haar vader haar op bed en hij vroeg:
‘Mag ik die parelketting van jou hebben?’
Het meisje schrok en schudde heftig nee met haar hoofd. Echt niet.
De volgende dag vroeg haar vader het opnieuw. Maar het meisje bleef volhouden.
Nee, ze wilde haar prachtige parelketting zelf houden.
Op de derde dag zei haar vader:
‘Geef me alsjeblieft die parelketting. Ik wil hem zo graag van je hebben.’
Onder tranen en trillend over haar hele lijf, legde het meisje de plastic parelketting in de handen van haar vader. Omdat ze zoveel van hem hield.
Haar vader stond op en haalde een doos uit de kast.
Hij gaf de doos aan het meisje.
Toen ze de doos opende lag daar een echte parelketting….
 
En weet je?
Precies zo, is God...
 
 

Reacties

Aritha zei…
Wat een goede blog om te lezen. Dank je wel voor je openheid (en het mooie verhaaltje).
Pas goed op jezelf, deze week hè!

Ik deel deze quote van Spurgeon. Ik denk dat daar iets mooi in zit: "Sickness has frequently been of more use to the saints of God than health has." —C.H. Spurgeon

Hou moed!


Wie zal ons scheiden van de liefde van Christus? Verdrukking, of benauwdheid, of vervolging, of honger, of naaktheid, of gevaar, of zwaard? ... Maar in dit alles zijn wij meer dan overwinnaars door Hem Die ons heeft liefgehad. Want ik ben ervan overtuigd dat noch dood, noch leven, noch engelen, noch overheden, noch krachten, noch tegenwoordige, noch toekomstige dingen,noch hoogte, noch diepte, noch enig ander schepsel ons zal kunnen scheiden van de liefde van God in Christus Jezus, onze Heere. (Paulus in Romeinen 8)
Unknown zei…
Bedankt Aritha! Ook voor de prachtige quote van Spurgeon.
Wow die is raak, dank je wel voor dit mooie blog.
Zorg goed voor jezelf mooi mens 😘
Mariska zei…
Dankjewel Danielle!

Populaire posts van deze blog

Hoop als je lijdt

In de afgelopen week schreef ik een klein gedichtje. Het was vlak nadat ik op mijn telefoon las dat er vier kinderen omgekomen waren bij een vreselijk ongeluk.
Monden zwijgen
in een geschokte stilte
Tranen stromen
in woordeloos verdriet
Harten bidden
gebeden zonder woorden
tot God
Die heel de wereld overziet.

Een paar dagen daarna las ik een volgend bericht dat me de adem benam. Een heel gezin omgekomen bij een brand in Papendrecht. Wat een verdriet. Woorden schieten tekort. Het moment dat bidden, zuchten wordt. Heer ontferm U!
Wat is er veel leed in de wereld. In ons land, ons dorp of onze stad. In onze straat en ik weet bijna zeker dat het leed ook jouw leven, jouw huis niet voorbij gaat. Het leven is hard, het leven is moeilijk en zwaar en vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken. Misschien heb je heel lang gedacht dat je een soort recht had op goddelijk geluk. Misschien denk je dat zelfs nu nog, maar ik vrees dat die gedachte je op een dag teleur zal stellen. Vroeg of laat t…

Het verhaal van de ladder

De was hangt te wapperen in de zon. Vanmorgen moest ik bloed laten prikken en ik heb wat boodschappen gedaan. Dat was het dan wel weer voor vandaag. Ik zit nu in een hoekje van de bank, laptop op mijn schoot. De kamer moet eigenlijk opgeruimd worden na het weekend en in de keuken staat een vaat te wachten. Eigenlijk is het gewoon nog een rommeltje. En midden in dat rommeltje, zit ik.
Ken je dat? Dat je midden in een rommeltje zit? Niet letterlijk, maar figuurlijk. Omdat alles je bij de handen afbreekt. Alles wat je oppakt mislukt. Je hebt verdriet omdat je een geliefde bent verloren. Of misschien wel je gezondheid of je baan. Soms is het lijden van je leven zo groot dat het wel lijkt alsof God er niet meer is. Verdwenen achter de donkere wolken die boven je leven hangen.
Er zijn mensen die zeggen dat het volgen van Jezus je automatisch zegeningen brengt. Als je Hem volgt en gelooft, vult Hij je leven met gezondheid en voorspoed. Nog niet zo lang geleden hoorde ik iemand dit zeggen en eerlij…

Heb het LEV

Terwijl ik nadenk over het thema moed, laat ik mijn gedachten eens gaan over personen in de bijbel die moedig waren. Wat zijn het er veel. ‘Wie niet?’ zou je bijna zeggen. Ik zal een paar voorbeelden noemen: Abraham; die de moed nodig had om al het vertrouwde achter zich te laten en te gaan waar God hem leidde. Mozes; die werd geroepen om naar de farao te gaan en hem te vragen om het volk vrij te laten. Esther; die de moed had om tegen alle regels in naar de koning te gaan en te strijden voor de vrijheid van haar volk. De apostelen; die geroepen werden om te getuigen van Jezus, ook als de omgeving ronduit vijandig was.

Zo kan ik nog wel even doorgaan. En terwijl ik mezelf probeer te verplaatsen in het verhaal van al deze personen, voel ik bijna de knikkende knieën, de trillende handen en de zweetdruppels op mijn voorhoofd. Ik zou niet graag in hun schoenen staan. Wat een moed vraagt het eigenlijk om God daadwerkelijk te volgen, overal waar Hij je zendt.
Zouden deze mense…