Doorgaan naar hoofdcontent

Als U het huis niet bouwt

Onze zoon moet dit jaar een keuze maken voor de middelbare school.
Wat hebben we daar een wijsheid bij nodig.

Talloze opvoedsituaties vragen om inzicht, doortastendheid en fijngevoeligheid.
Hoe kom ik aan die kwaliteiten?

Ik heb de laatste twee weken veel last van rugpijn en daaroverheen kreeg ik griep.
Hoe kom ik de dagen door?

Morgen leiden mijn man en ik de kinderdienst in de kerk.
Wat mogen we de kinderen meegeven?


Zomaar even een paar voorbeelden uit mijn eigen leven. Dingen waar ik over na moet denken. Waar ik me zorgen over kan maken. Dingen die me in beslag kunnen nemen.
Ik ben geneigd om dingen van alle kanten te bekijken, nog eens een keer te draaien, mezelf binnenste buiten te keren om tot een goede slotsom te komen in dit soort dingen.
Natuurlijk breng ik het wel in gebed, maar onbewust heb ik het gevoel dat ik vooral zelf aan de slag moet gaan.

Gisteren waren we met een aantal moeders bij elkaar en eigenlijk kwamen we erachter dat we dit allemaal herkennen. Onbewust zetten we ons schrap om het leven en alles wat daarbij komt kijken aan te kunnen. Misschien zetten we onszelf wel zo schrap dat we geen oog meer hebben voor Degene Die ons alles kan geven wat we nodig hebben.

Van U Heere, is de grootheid, de macht,
de luister, de kracht en de majesteit.
Want alles wat op de hemel en op de aarde is,
is van U. Van U Heere, is het Koninkrijk
en U hebt Zich verheven tot een Hoofd boven alles.
Rijkdom en eer komen van voor Uw aangezicht,
en U heerst over alles.
In Uw hand is kracht en macht, in Uw hand is het
om ieder groot en sterk te maken.
1 Kronieken 29: 11-12 –

En

Maar mijn God zal u,
overeenkomstig Zijn rijkdom,
voorzien van alles wat U nodig hebt,
in heerlijkheid door Christus Jezus.
Filipenzen 4:19 –


Van U zijn alle dingen, van U o God alleen!
Mijn huis, mijn gezin, mijn kinderen, mijn gezondheid, mijn toekomst. Het is alles van Hem.
En als de Heere het huis niet bouwt, tevergeefs zwoeg ik. Tevergeefs mat ik mezelf af. Tevergeefs zet ik mezelf schrap.

Hij geeft mij en jou, vanuit Zijn rijkdom (en lees nog eens wat voor een rijkdom!) alles wat ik nodig heb als ik Hem daarom vraag.

Durf ik mezelf zo aan Hem toe te vertrouwen.
Durf ik de bouw van mijn huis, mijn leven aan Hem over te laten?
Durf ik Hem het Hoofd te laten zijn, over alles van mijn leven?
Durf ik mijn trots op te offeren en toe te geven dat alles wat ik zelf doe niets waard is.

Als dat zo is, zal mijn moeite niet tevergeefs zijn.
Dan zal de naam van de Heer, door mijn leven heen, de glorie krijgen die Hem toekomt.
Reacties

De tekst spreekt echt tot mijn verbeelding nu ik de verantwoording heb over maar liefst 3 huizen waarvan 2 ontruimd dienen te worden en 1 flink opgeruimd. Ik kan het al een hele tijd amper nog overzien omdat ik het fysiek niet trek. Wat weet ik me afhankelijk van God nu. Dit hoort in Zijn plan en dus komt het goed. Op een dag zal ik vanuit 1 huis terugdenken aan deze tijd en me afvragen waarom ik me zo druk maakte. Het is immers alles goed gekomen. Dank je dat je mij herinnert aan de enige echte Bouwer van mijn huis.
Mariska zei…
Bedankt voor je reactie Anne! Wat mooi om te lezen dat het tot je verbeelding spreekt. Dat kan ik me wel voorstellen als je zo met huizen bezig bent. Hij zal jou voorzien vanuit Zijn rijkdom. 😘
Aritha zei…
Fijn stukje tekst, Mariska. Dank je wel. Durf ik dat? Durf ik alles zo aan hem toe te vertrouwen. De ik dat ook tot in de kleinste details dan? Vragen om over na te denken. Ja , ik doe het. Ik wil het doen. Met de hulp van de Heilige Geest dan hè.
Als ik mijn leven durf los te laten, durf te sterven aan mezelf, dan pas kan ik werkelijk vrucht dragen. Maar inderdaad, wat kan ik soms ook zelf aan de slag zijn. Mezelf afleiden van mijn doel...Leven met Hem, voor Hem en tot Zijn eer! Dank je wel voor deze blog.
Loslaten om Hem alle ruimte te geven om op Zijn manier te bouwen, wat een leerproces voor mij.
Mooi geschreven.
Anja Helmink zei…
Volkomen overgave, dat is zo mooi en belangrijk. Ik heb het boekje van Andrew Murray daarover gelezen, veel aan gehad.

Populaire posts van deze blog

Beginnen met rust

Drukke weken. Je kent ze vast wel. Dat je op zondagavond eigenlijk al weet dat je wallen aan het einde van de week op je knieën zullen hangen. Nog niet zo lang geleden had ik zo’n week. Bijna elke dag een afspraak, of iets anders leuks waar ik van vond dat ik er aan deel moest nemen. Tussen alle activiteiten door deed ik mijn best om rust te nemen, maar mijn hoofd draaide overuren. ‘Hoe plan ik dit en hoe regel ik dat? En wat eten we vanavond?’ Ondertussen waren er ook nog twee jongetjes die mijn aandacht vroegen en die vrijdag kroop ik tot op mijn botten vermoeid terug in bed nadat al mijn mannen de deur uit waren gegaan.
‘Ik ben zo vreselijk moe Heer’ bad ik nog terwijl mijn ogen langzaam dicht vielen. Ik sliep een paar uurtjes lekker bij. Eenmaal weer wakker en aangekleed zette ik koffie en sloeg mijn bijbel open bij het hoofdstuk waar ik de vorige dag gebleven was: Lukas 10.
Jezus is daar op bezoek bij Martha en Maria. Martha is druk bezig met dienen. Maria zit aan de voeten van haar…

Hoop als je lijdt

In de afgelopen week schreef ik een klein gedichtje. Het was vlak nadat ik op mijn telefoon las dat er vier kinderen omgekomen waren bij een vreselijk ongeluk.
Monden zwijgen
in een geschokte stilte
Tranen stromen
in woordeloos verdriet
Harten bidden
gebeden zonder woorden
tot God
Die heel de wereld overziet.

Een paar dagen daarna las ik een volgend bericht dat me de adem benam. Een heel gezin omgekomen bij een brand in Papendrecht. Wat een verdriet. Woorden schieten tekort. Het moment dat bidden, zuchten wordt. Heer ontferm U!
Wat is er veel leed in de wereld. In ons land, ons dorp of onze stad. In onze straat en ik weet bijna zeker dat het leed ook jouw leven, jouw huis niet voorbij gaat. Het leven is hard, het leven is moeilijk en zwaar en vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken. Misschien heb je heel lang gedacht dat je een soort recht had op goddelijk geluk. Misschien denk je dat zelfs nu nog, maar ik vrees dat die gedachte je op een dag teleur zal stellen. Vroeg of laat t…

Grenzen

Ieder mens heeft ze: grenzen. En bij elk mens liggen ze ergens anders. Best lastig vind ik; kon ik nou maar eens naar anderen kijken. Even afkijken hoe je dat nou doet: je grenzen weten en ze ook aangeven. Maar helaas; we zijn allemaal uniek. Wat ik niet kan, kan een ander wel en vice versa. Jarenlang worstelde ik ermee. Waar liggen nou mijn grenzen en hoe krijg ik het voor elkaar om ze ook aan te geven op een gezonde manier? Ik wist het niet; en dus deed ik maar wat goed was in mijn ogen en vooral ook wat ik dacht dat anderen van mij verwachtten. Dat resulteerde dan in oververmoeid zijn. En op een gegeven moment was ik daar zo klaar mee, dat ik hulp zocht.
Bijbelse counseling Ik ging naar een bijbelse counselor. Vreselijk spannend in het begin, maar wat heeft het me veel gebracht. Ik pleit er echt voor dat je, mocht je ooit hulp nodig hebben, een bijbelse counselor zoekt. Alleen Gods Woord kan werkelijk genezen en het geeft leven. De afgelopen maanden mocht ik het zelf ervaren. In Spreuk…